recepten artikel

Veel cursisten vragen naar een recept voor botercreme. Dit kan op verschillende manieren gemaakt worden.

Hieronder geven we een aantal eenvoudige recepten om botercreme te maken.

Botercreme 1: 1 op 1 (roomboter en poedersuiker). Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is en mix deze in een keukenmachine, zodat deze zacht wordt. Zeef de poedersuiker zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg de poedersuiker door de roomboter en mix een paar minuten totdat het 1 geheel is. Dit is een stevige botercreme.

Botercreme 2: 1 op 1 (gele room en roomboter). Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is en mix deze in de keukenmachine, zodat deze zacht wordt. Maak gele room uit een kant en klare verpakking (bijvoorbeeld dr. oetker). Voor het aanmengen kun je water of melk gebruiken. Meng de gele room door de roomboter totdat een egaal mengsel ontstaat. Let wel: deze botercreme is prima geschikt voor cupcake, maar niet voor taarten. Door het gebruik van water kunnen er scheuren ontstaan in de fondant/marsepeinlaag. Deze botercreme is zachter en makkelijker verwerkbaar an variant 1.

Botercreme 3: Merengue botercreme: 1 deel eiwitten (250 gr.), 2 delen suiker (500 gr.) en 3 delen boter (750 gr.). Klop de eiwitten au bain marie tot dat ze witte pieken geven. Voeg hierna de suiker toe en ga door met kloppen. De suiker moet volledig opgelost zijn in de eiwitten (voel met je vinger of er nog suiker is). Hierna klop je het geheel in een keukemachine nog ca. 10 minuten door. Daarna voeg je kleine stukjes roomboter op kamertemperatuur door. En mix totdat er een egale botercreme ontstaat. Voor de smaak kun je nog wat citroensa (1 theelepel of vanileessence toevoegen). Dit is de meest bewerkelijke botercreme, maar ook de meest smeuiige.

Variaties: Door het toevoegen van extra ingredienten kun je verschillende botercremes maken: expressokoffie (dan krijg je mokkacreme), pure chocoladepasta (chocoladebotercreme) of aardbeien fluff (roze botercreme).

Biscuitdeeg:

Ook hier krijgen we veel vragen over. Hiervoor zijn kant en klare verpakkingen verkrijgbaar bijvoorbeeld bij een welkoop of jamin. Deze variant is snel klaar en kan eigenlijk niet mislukken. Een zelfmaakrecept:

Ingrediënten:

5 eieren 150 gr. Suiker 125 gr. Bloem 25 gr. Maïzena zakje vanillesuiker zout Voor een ronde vorm van 24 cm of een vierkant 20 x 20 cm.

Werkwijze:

- Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem; - Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom; - Zet de kom in een bak met heet water en klop de suiker door de eieren, klop tot de suiker volledig is opgelost en er een dikke, lichte en schuimige massa is ontstaan; klop zeker 10 minuten; - Mix je met een keukenmachine, leg de eieren dan van te voren in warm water; - Schep de gezeefde bloem, de maïzena en het zout er voorzichtig door, niet mixen, maar spatelen; - Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in ca. 45 minuten in het midden van de oven tot 185 graden Celsius. Voor optimaal resultaat laat de temperatuur vanaf 140 geleidelijk oplopen tot 185graden Celsius (met een vork testen of de cake gaar is, deze moet er weer droog uitkomen, anders is de cake nog niet gaar).

Succes met het uitproberen van deze recepten! 

 

 

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

terug naar boven

Mate Masie hoopt dat u hun specialiteiten ontdekt en de kennis hiervan bewaard, zodat u als klant terug komt. En dat u daarnaast uw ervaringen doorgeeft aan anderen, zodat ook zij hiervan kennis kunnen nemen.

Reserveer gelijk!

Login or Register

LOG IN